Cele 4 puncte cardinale ale cadrului legislativ din construcții



4 este un număr magic. De ex. 4 puncte cardinale sau cele 4 legi ale domeniului construcțiilor.

  • Legea 10-1995 _legea privind asigurarea calității în construcții
  • Legea.350-2001 _legea amenajării teritoriului și urbanismului
  • Legea.7-1996 _legea cadastrului și publicității imobiliare
  • Legea.50-1991 _legea autorizării lucrărilor de execuție a construcțiilor


Pe aceste 4 legi este construit cadrul legislativ din domeniul construcțiilor. Pentru că între aceste legi sunt neconcordanțe sau prevederi divergente, s-a ajuns la confuziile și problemele prezentului. Legile acestea, împreună cu normele de aplicare și regulamentele aferente au fost făcute în perioada când România trecea de la economia programată la cea liberă de piață, când avea mulți specialiști bine pregătiți în institutele de proiectare. Scăderea numărului de specialiști odată cu trecerea timpului, aderarea la zona Euro și preluarea din mers a practicilor și normelor europene, a supus la teste puternice cadrul legislativ românesc. Test picat cu brio. Este un cadru legislativ greu de înțeles și greu de aplicat.

Consecințele sunt din ce în ce mai dezastruoase. De la mici la mari, construcțiile se dovedesc a avea probleme, se caută vinovați și aceștia nu sunt de găsit. Justiția nu poate fi îndeplinită. Avem autostrăzi care se închid, dealuri "stabilizate" care se surpă peste case, tavane care cad în capul oamenilor... și încă nu a venit niciun cutremur.

Cele 4 puncte cardinale ale cadrului legislativ din construcții

În opinia mea, primele 3 legi sunt în principal legi cu conținut tehnic care stabilesc: principii, clasificări, roluri, responsabilități, cerințe, acțiuni - amenzi. A 4-a lege (cea a autorizarii lucrărilor de construire) ar trebui doar să lege lucrurile între ele, fără a redefini sau completa termenii din primele 3.

Actualul cadru legislativ este greoi de înțeles și de aplicat pentru că cele 4 legi s-au făcut de echipe care au colaborat prea puțin și fiecare a căutat să rezolve din problemele apărute în ultimii 27 de ani. Fiecare lege a căutat să definească termenii utilizați și asta duce la exprimări incomplete, confuze sau divergente.

Soluția pentru îmbunătățirea cadrului legislativ constă în alcătuirea unor standarde comune la nivel național în care principiile, responsabilitățile, rolurile, clasificările, terminologia să fie stabilite de specialiști și aprobate de aceștia fără influență din alte zone (politică, administratie). Ulterior legile vor face referire la aceste standarde și astfel multe probleme vor fi evitate. Aceste standarde trebuie să fie fundația cadrului legislativ din domeniul construcțiilor.

Ing. Cristian Onofrei


Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder