Oportunitatea instalatiilor individuale de producere a energiei electrice din sursa solara si sau sursa eoliana



Pentru reducerea consumului de energie platita si cresterea confortului casei dumneavoastra va propunem echiparea acesteia cu sisteme solare termice si fotovoltaice.

(1)Oportunitatea+instalatiilor+individuale+de+producere+a+energiei+electrice+din+sursa+solara+si+sau+sursa+eoliana_33677.jpgO data cu dezvoltarea tehnologica, societatea umana, pentru satisfacerea diverselor nevoi de confort, consuma din ce in ce mai multa energie. Acest lucru se vede si in cresterea consumului de energie utilizata in locuinte sub forma de energie electrica si termica.

Din punct de vedere energetic, traditional, in Romania, o casa consuma energie electrica din Sistemul Energetic National (SEN), iar energie termica, fie prin arderea locala individuala a unor compusi fosili: lemn, carbune sau gaze naturale, fie dintr-o retea de incalzire comuna gen RADET.

In ambele situatii, se consuma resurse primare, cele mai multe, epuizabile sau pe cale de epuizare (in cazul petrolului, carbunelui si al gazelor natural) sau exploatate in mod nejudicios (in cazul masei lemnoase arse).

Din dorinta de a inlatura aceste efecte dezastruoase pentru mediu, precum si din nevoia de a reduce cheltuielile cu utilizarea energiei in gospodarie, pe fondul dezvoltarii tehnologice a sistemelor de producere a energiei electrice si termice din surse regenerabile, a aparut oportunitatea producerii energiei utile dintr-o gospodarie, local, strict doar pentru necesitatile acesteia.

Asigurarea energiei electrice pentru o gospodarie se poate face din energie solara fotovoltaica sau din energie eoliana.

Asigurarea necesarului de energie termica se poate face fie direct din energie solara prin intermediul captatorilor solari termici, fie indirect, din energie electrica, produsa prin metoda prezentata anterior. O alta metoda de producere a energiei termice este obtinerea acesteia prin intermediul pompelor de caldura, prin preluarea caldurii solului, sau a apelor freatice.

Din punct de vedere ecologic cea mai la indemana sursa de energie este soarele. Datorita reducerii costurilor la echipamente, solutia a devenit si economica.

Pentru producerea energiei electrice din sursa solara si/sau eoliana se folosesc instalatii care au la baza panouri fotovoltaice cu celule, asamblate in baterii de panouri, precum si, dupa caz, generatoare eoliene, dimensionate pentru tensiuni de lucru si capacitati de productie adaptate pentru nevoile fiecarui tip de consumator in parte prin intermediul invertoarelor care asigura tensiunea de lucru necesara acestora.

Cel mai eficient mod de consumare a energiei electrice este consumarea in momentul producerii acesteia, inlaturand diversele forme de stocare. Aceasta presupune doua aspecte:

  • Consumarea energiei electrice in momentul producerii, controlata de un sistem de automatizare care sa acorde diverse niveluri de prioritati receptorilor electrici din gospodarie;
  • Consumarea energiei electrice produse intr-un sistem numit on-grid ceea ce presupune injectarea in SEN a energiei electrice produse si neconsumate.
Energia electrica produsa si neconsumata, injectata in SEN, genereaza facturi de energie electrica mai mici pentru consum, in perioadele de vara, chiar cu valori negative de pret, cu posibilitatea consumarii energiei electrice astfel preplatite in perioadele de iarna.

Pentru instalarea si exploatarea unei instalatii de producere a energiei electrice din sursa solara, sursa eoliana, sau combinat din ambele surse, cu injectarea in SEN, este necesara parcurgerea unei proceduri legale de autorizare.

Instalatia de producere a energiei electrice din sursa solara, sursa eoliana, sau combinat din ambele surse, poarta denumirea de capacitate de producere a energiei electrice.

Infiintarea si exploatarea unei capacitati de producere a energiei electrice in regim casnic, cu racordare la reteaua publica si injectarea energiei electrice in retea este reglementata prin urmatoarele acte normative eliberate de Administratia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a ANRE:

  • Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123 din 2012;
  • Regulamentul pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, nr. 48 din 2013A;
  • Conditiile generale asociate autorizatiei de infiintare si Conditiile generale asociate licentei pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si, dupa caz, a energiei termice produse in cogenerare, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, nr. 80 din 2013.

In regim casnic, o capacitate de producere a energiei electrice se poate instala si exploata pana la puterea maxima instalata de 100kW.


Necesarul mediu de energie electrica pentru o familie cu 4 membri care locuieste intr-o casa de ~150 mp, este de 4-6 kWh/zi, energie ce poate fi acoperita, si pe timp de iarna, cu o instalatie fotovoltaica cu puterea instalata in panouri de pana la 2500 W.

Costul unei instalatii de producere a energiei electrice din sursa solara poate varia de la 1,6 la 2,1 euro per Watt instalat, in functie de tipul acesteia (on grid sau off grid), de conditiile de instalare si de puterea instalata.

Pentru dimensionarea corecta a unei astfel de instalatii sunt necesare calcule de bilant energetic, proiecte de instalatii precum si un concept de arhitectura care sa permita utilizare intregului potential al soarelui din zona in care urmeaza a se construi sau moderniza casa.

Toate aceste proiecte precum si consultanta pentru obtinerea autorizatiei pentru exploatarea comerciala a capacitatii de productie sunt elaborate si oferite, in intregul lor, de specialisti companiei noastre.


Ing. Stefanita Dobre

_________________________________

Contacteaza acum unul din specialistii Icase pentru mai multe detalii - de la proiect, la punere in practica!


Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder