Despre construirea unei case



Toti ne dorim o casa, cat mai frumoasa, cat mai functionala. Pentru a reusi realizarea ei trebuie
sa fim foarte atenti la detalii, inca de la proiect. in continuare am prezentat sumar mai multe aspecte
de care speram sa tineti cont atunci cand va realizati o casa, de ce nu - casa visurilor.

Teren1. Despre Teren.
(Daca il aveti deja, puteti trece peste aceasta rubrica.)
Terenul este o componenta foarte importanta a demersului. El poate salva sau strica in mare masura bucuria vietii la curte. Un loc pitoresc, o padure, un rau, o silueta de deal sau munte va aduce gratuit un permanent tablou natural si frumos. Va veti simti mai aproape de natura, de energiile sanatoase. O usoara panta poate da o perspectiva frumoasa spre casa, poate permite o amenajare terasata binevenita. Un teren plat poate fi completat cu o amenajare acvatica si/sau o gradina japoneza.
inainte de achizitie, aveti in vedere si urmatoarele:
- intravilan/extravilan nu se poate construi decat pe un teren cu regim intravilan; se poate trece un teren din extravilan in intravilan;
- accesul e de dorit sa fie facil, cu drumuri cat mai bune, sa aiba trotuare (cat mai generoase), sa aiba santuri pentru scurgerea apei;
- recomandam o parcela de minim 300 - 500 mp, de forma curata, patrata sau dreptunghiulara, cu o deschidere la strada de 10-15 m;
- ar fi bine sa existe deja ceva copaci, pentru pastrare nu pentru taiere;
- utilitati (apa, canal, gaz, curent); e bine sa le aveti la poarta, altfel vor fi cheltuieli in plus:
- atentie la structura terenului; pentru a fi siguri e nevoie de un studiu geotehnic;
- atentie la riscuri de alunecari de teren, inundatii, poluare, stalpi de inalta tensiune etc.;
- atentie la vecini;
- atentie la nivelul infractionalitatii din zona;
- aveti in vedere distantele fata de: servici, scoala, gradinita, policlinica, posta, politie, supermarket, zona culturala, biserica, etc. (dupa caz);
- poate ar fi util de stiut istoricul locului;
- atentie la acte, atunci cand il achizitionati;
- dupa achizitie, primul lucru ce trebuie facut este un gard.

2. Despre pregatirea pentru construirea casei.
In acest moment puteti sa va faceti un calcul financiar. O casa la cheie costa, functie de finisaje intre 200 - 300 euro/mp. Se poate si mai scump. Daca nu aveti bani suficienti pentru a merge mai departe opriti-va si mai strangeti, sau faceti un credit. E de dorit sa reusiti construirea casei in cursul aceluiasi an. Daca sunteti nerabdator puteti incepe toamna cu fundatia (ea poate sta peste iarna). incercati sa nu va prinda ploile de toamna fara acoperisul pus.

Certificatul de urbanism.
E momentul unei vizite la primarie, eventual se obtine certificatul de urbanism (contra unei taxe). Atentie! Nu e necesar a fi proprietar pe teren sau pe imobil pentru a putea cere acest act. Certificatul e util pentru a sti care sunt limitarile impuse de autoritati (regim juridic, economic si tehnic, regim de inaltime, retrageri de la perimetru, fata de vecinatati, evitarea anumitor retele subterane etc). Totodata veti sti lista avizelor si acordurilor necesare in vederea autorizarii lucrarilor de construire. Atentie! Certificatul are valabilitate limitata (6-24 luni, dupa caz);

Arhitectul.
Cu sau fara certificat acum puteti contacta un arhitect. El va intocmi, semna si stampila proiectul (proiectele) dar, in primul rand va avea rabdarea sa va asculte, sa va retuseze optiunile, cu argumente convingatoare, sa dea forma viselor dvs si familiei. Arhitectul nu trebuie sa faca o casa pentru el ci pentru cine va locui acolo, adica, pentru dvs.


ProiectulProiectul.
Aici enumeram cateva aspecte pe care sa le aveti in vedere, eventual sa le discutati cu arhitectul:
- tineti cont de conditiile climaterice ale zonei: temperaturi, vant, soare, ploi;
- evitati o casa foarte mare. Ea va costa mult, se va intretine (incalzire, curent, curatenie, mobilier) greu si scump. Nu faceti o casa de sapte oameni in care stau trei. Nu faceti o casa foarte inalta. Orice nivel presupune scari de urcat (scari, care o data cu varsta se urca mai greu). O casa prea mare te apropie mai degraba de oras. Incercati sa nu obturati cerul cu ziduri.
- accesul spre casa sa fie facil si placut (aici amenajarea gradinii va face diferenta);
- ganditi-va daca faceti garaj sub casa sau va fi o constructie separata;
- beciul e foarte util dar, presupune o fundatie mai scumpa;
- veranda, trebuie sa fie generoasa daca nu mare, si, partial sau toatal acoperita;
- holul, si el trebuie sa fie generos, nu ca la bloc;
- insistati pe o circulatie fireasca, simpla, fara multe holuri;
- nu neglijati depozitarile, debarale, camara;
- bucataria, trebuie sa fie destul de mare, luminoasa, sa aiba camara, sa aiba legatura directa cu dinningul si/sau cu o terasa exterioara, unde se poate afla gratarul;
- camera de zi, nu trebuie neaparat sa fie foarte mare, cat sa fie cocheta, patratoasa sau dreptunghiulara ca forma, ospitaliera, luminoasa, cu geamuri mari, calduroasa. Recomadam chemineul si incalzirea prin pardoseala;
- nu recomandam barul cu scaune decat in livinguri foarte mari. Un bar ca de "bloc", inghesuit intr-un colt, cu doua scaune negre, comune, ca la un bar public nu e o idee prea buna;
- dormitoarele, de dorit sa aiba dulapuri inzidite; cel matrimonial ar fi bine sa aiba baia lui, eventual dressing;
- incercati sa valorificati podul print-un etaj mansardat;
- e de dorit o casa care sa aiba un consum energetic mic;
- e timpul sa ganditi ecologic. Privind spre viitor poate n-ar fi rau sa va orientati spre solutii alternative pentru incalzire, energie electrica etc.
Arhitectul impreuna cu alti specialisti va elabora, semna si stampila un proiect tehnic. Proiectul tehnic al casei este un document complex ce cuprinde: planurile generale, proiectul de arhitectura, proiectul de structuri, proiectele de instalatii (sanitare, electrice, de incalzire, ventilatie etc, dupa caz), amplasarea mobilierului, finisajele, tabloul de tamplarie. De asemenea el trebuie sa mai contina: graficul de realizare a investitiei, caietele de sarcini, descrierea sumara a lucrarilor, listele de lucrari etc. Anumite piese pot fi terminate si dupa obtinerea autorizatiei de construire. E de dorit ca proiectarea sa fie facuta de o singura firma.

Autorizatia de construire.
Este actul absolut necesar pentru inceperea oricarei constructii. Ea se obtine de la primarie, directia urbanism. Pentru obtinerea ei se plateste o taxa si se depune un dosar cu proiecte si avize. Se mai adauga: un formular tip completat, certificatul de urbanism (copie), actul de proprietate asupra terenului (in copie legalizata). Cea mai importanta piesa a dosarului este Proiectul Tehnic, intocmit de proiectant. Acesta este supus diverselor avizari (cele specificate in Certificatul de Urbanism).
Autorizatia de construire se elibereaza solicitantului, direct sau prin posta, in termen de maxim 30 zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete.
Valabilitatea ei este de maxim 12 luni. Ea se poate prelungi cu inca 12 luni printr-o solicitare pe care trebuie sa o faceti cu cel putin 15 zile inaintea expirarii primei autorizatii.

Santier3. Despre santier.
Incepe "circul". Constructia o puteti face in regie propie sau cu o firma specializata. Prima varianta presupune sa fiti cat de cat de profesie sau sa cunoasteti ce inseamna a construi. Trebuie sa fiti priceput si foarte organizat. De asemenea va trebui sa fiti foarte atent cu cine faceti lucrarile. Gradul de neseriozitate e cam mare in aceasta ocupatie. Noi recomandam varianta a doua adica sa apelati la o firma. Nu ezitati sa va consultati cu cineva ce a trecut prin asta. Daca nu aveti timp sa supravegheati sau nu va pricepeti, recomandam angajarea unui diriginte de santier, de incredere. inca de la inceput deschideti cartea tehnica a constructiei in care sa tineti evidenta tuturor actelor, cheltuielilor, problemelor. Aceasta carte se va inchide la receptia finala a lucrarilor. Cartea tehnica va insoti constructia si dupa terminarea cladirii. Ulterior, aici vor fi trecute toate lucrarile de renovare, modificare etc.
Despre santier se poate scrie o carte intreaga. Noi nu facem asta aici. Speram sa construiti la un pret rezonabil o casa solida, comoda, calduroasa si frumoasa. Fiti exigent cu calitatea lucrarilor si finisajelor. Nu ezitati sa investiti in pereti mai bine protejati termic. La recomandarile constructorului puteti folosi tehnologii noi si destepte. in timp aceste investitii se vor intoarce sub forma de economii. Nu treceti la modificari fara acordul arhitectului.
Esecul in pregatire duce la pregatirea pentru esec.

4. Amenajarea interioara.
incepe inca din stadiul de proiect tehnic. inca de pe atunci trebuie sa vizualizati dispunerea mobilierului, functionalitatea lui. Aici arhitectul ar trebui sa va ajute cu imagini tridimensionale cat mai convingatoare. Recomandam un proiect dedicat amenajarii interioare. O amenajare reusita nu se poate face fara proiect. Apoi, pe masura aplicarii finisajelor, interveniti dupa caz pentru a va apropia cat mai mult de ceea ce v-ati dorit. Fiti in permanenta cu gandul la produsul finit oi modificati daca e cazul pana nu e prea tarziu.
Presupunand ca si finisajele s-au facut cum trebuie, am ajuns la mobilier. Noi recomandam mobilierul la comanda, care sa pice la fix. Canapeaua, fotoliile, aparatura se vor cumpara. Oferta e generoasa. La comanda s-ar lucra bucataria, dormitoarele, diversele corpuri etc.
Atentie la accesorii. Ele pot salva sau strica situatia. Livingul e cea mai importanta camera. Tratati-o ca atare. Asta nu inseamna ca vom neglija bucataria sau dormitoarele.
E bine sa tintiti intr-un stil si sa fiti fidel lui. O casa se poate amenaja in multe feluri. Alegeti-l pe cel ce va reprezinta, cel in care va simtiti cel mai bine.

Amenajare exterioara5. Amenajarea exterioara.
Fara ea treaba nu este terminata. Asa ca nu o neglijati. O gradina cocheta, ingrijita, cu alei dragute, cu ceva mobilier adecvat, cu lampadare bine alese, plus cateva accesorii de exterior este tot ce va trebuie. Poate n-ar fi rau sa consultati un arhitect peisagist. Merita. Asta inca de la inceput. in paralel cu constructia puteti planta copacii, sau puteti lucra la terasament. Mai apoi puteti sa optati pentru o gradina japoneza, sau pentru un mic iaz, de ce nu, cu pesti (apa trebuie sa aiba o anumita adancime pentru a rezista inghetului). Poate doriti mult gazon. Un gazon este frumos daca este tuns. Iarba creste destul de repede. Daca aveti o suprafata mare o sa vi se para incomod sa o tundeti prea des. Poate va orientati spre niste arbusti care cel mult ar putea fi "coafati" o data pe an. Luati o decizie. in acest moment exista pe piata carti si reviste foarte bine documentate, foarte frumos ilustrate, pe tema gradinilor. Nu ezitati sa le consultati.
Poate va doriti o piscina. De ce nu. tineti cont de climatul local. Poate trebuie sa o acoperiti si sa o incalziti pentru a va bucura de ea. Documentati-va cum e cu intretinerea, sau cu conservarea pe timp de iarna. Poate mai degraba va faceti un teren de tenis sau de baschet.
L-ati putea folosi mult mai mult timp, si in plus, ar fi mult mai usor de intretinut. Luati o decizie.
Poate n-ar strica si o mica gradina de legume cu produse 100% naturale. Nu uitati de pomii fructiferi.

6. Altele.
Aici am include:
- receptia finala a constructiei;
- definitivarea statutului de proprietar, regularizarea taxelor privind autorizatia, cadastrul cladirii, intabularea casei;
- incheierea contractelor cu furnizorii de utilitati (salubritate, telefoane, cablu TV, internet etc);
- asigurarea locuintei si bunurilor.

Succes!

arh. Vasile TURTUREA
ianuarie 2007

Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder