Casa ecologica



ECOLOGIE - Stiinta care se ocupa cu studiul interactiunii dintre organisme si mediul lor de viata.

Termenul s-a extins incat acum, prin ecologic intelegem in armonie cu mediul inconjurator, cu natura, cu planeta. Omul privit prin prisma ecologica il vedem direct implicat si chiar responsabil de integrarea si armonia sa intr-un mediu natural sanatos. Miscarea ecologica doreste o planeta vie, sanatoasa in care toate vietatile incluzand omul traiesc in armonie si echilibru intre ele si fata de mediu.


CASA ECOLOGICA
Notiunea de casa ecologica are in vedere doua aspecte:
- casa construita ecologic (materiale de constructie si finisaj ecologice)
- casa ce functioneaza ecologic (sistem integrat ecologic in mediul inconjurator).

Casa construita ecologic
Este casa la construirea careia s-au folosit materiale 100% naturale, sau partial prelucrate (fizic, mecanic, termic). Aici includem inclusiv materialele de finisaj (vopsele, emailuri etc.). Sigur ca in ziua de azi e relativ greu sa facem 100% acest deziderat dar, putem sa ne apropiem de acest procent.
Materiale ecologice:
- pentru scheletul, structura de baza se pot folosi: lemn, piatra, paie, stuf, pamant, argila, caramizi de namol, paianta, unele metale;
- pentru invelitoare (acoperis): sita, sindrila, stuf, paie, ardezie, tigla, olane;
- pentru finisaje: piatra, calcar, marmura, var, ghips, pietris, sticla, unele metale, vopsele din pigmenti naturali bazate pe solventi naturali, lemn;
- pentru decoratiuni: lemn, piatra, argila, ceramica, unele metale, hartia, cartonul, trestii, bambus, tesaturi din fibre naturale (lana, in, matase).

Se urmareste practic evitarea pe cat posibil a compusilor sintetici, chimici, derivati din prelucrarea petrolului sau altor produse de sinteza.


Casa functional-ecologica
Casa ipotetica la care ne referim este o casa locuita, nu una goala, pustie. Prin prezenta locatarilor, vom gandi o casa ca un organism, ca un sistem deschis fata de mediu. Cand spunem "deschis" ne referim la faptul ca ia din mediu materie si energie sub diverse forme, o "arde", o consuma cumva si o elibereaza in mediu sub forma de resturi, deseuri de diverse tipuri. Mai exact, pe de o parte, primeste aer, apa, lemn, gaze, energie electrica, alte forme de combustibili, alte materii necesare vietii omului precum si intretinerii casei iar, pe de alta parte, elibereaza in mediu ape reziduale, dioxid de carbon si alte gaze, gunoaie de diverse continuturi, dar si zgomot, mirosuri, radiatii etc.


POLUANTI "casnici"
Gaze
- monoxid de carbon, dioxid de azot, dioxid de carbon, dioxid de sulf, fum etc - produse de sursele de incalzire cu flacara deschisa;
- ozon (toxic) - produs de diverse aparate electrice, televizoare, copiatoare, unelte de putere, mixere, uscatoare de par;
- freonul - produs de sistemele de racire de la frigiderele cu freon;
- formaldehida - este emanata de materialele de finisaj ce folosesc fosfoghips, de anumite spume izolatoare, de produsele pentru finisaj si intretinere a lemnului (adezivi, cleiuri, sacazuri); est interzisa in SUA;
- pentaclorfenol, oxid tributil de cositor, alti vapori - folositi la tratarea, finisajul si intretinerea lemnului;
- radonul 222 - gaz radioactiv, cancerigen,prezent inmediu si in msterialele de constructie;
- tot felul de vapori toxici - emanati de mase plastice (poliuretan), detergenti, dezinfectanti, inalbitori, spray-uri, insecticide, fungicide, etc.

Metale
- plumb, cadmiu, mercur, aluminiu, fier, magneziu, cupru - utilizati inca la tevi (plumb), vopsele (plumb, cadmiu), vase (aluminiu,cupru) etc.

Microorganisme
- ciuperci, bacterii, mucegaiuri - se dezvolta in mochete, instalatii de ventilatie etc, in anumite conditii de umiditate si temperatura.

Radiatii
- de la aparatele electrice, cuptoare cu microunde (cu usi neinchise ermetic), telefoane, emitatoare de tot felul.

Altele
- puf, praf, par;
- fibre minerale, azbest - de la materialele de constructie

Link-uri
Adresa site Descriere


Copyright© 2005-2020 by Icas Studio - Toate drepturile rezervate - Website realizat de Triumf si PHP Coder

Trafic si statistici PHP Coder